CarlijnCulinair nr 1
PANZANELLA Niet in the mood voor een sandwich? Maak dan een verrukkelijke panzanella! Panzanella is een Italiaanse broodsalade, die doorgaans gemaakt wordt van oud brood, tomaten, an- dere groenten en verse kruiden. De combinatie van het knapperige geroosterde brood en de juicy tomaten is onweerstaanbaar! Het makke- lijke aan dit gerecht is dat je bijna elk soort brood kunt gebruiken wat je nog hebt liggen, net als diverse soorten groenten of andere in- grediënten die je lekker lijken. Varieer erop los! Panzanella van turks brood Lunch of bijgerecht Voor 4 personen • 1 turks brood (Ø ca. 30 cm), bij voorkeur een dag oud • 6 Pommodori tomaten • 1 Komkommer • 2 Gele paprika’s • 1 Rode ui • 1 blikje ansjovis • 1 grote teen knoflook • Citroenschil en -sap van 1 citroen • Handje basilicumblaadjes, in reepjes gesneden • Olijfolie naar smaak • Peper en zout naar smaak Snijd het brood in blokjes, of scheur in stukken. Leg het brood in een ovenschaal, besprenkel met een beetje olijfolie, peper en zout, en bak in een voorverwarmde oven op 180 graden tot het brood goudbruin en knapperig is.* Snijd de tomaten in blokjes, ongeveer net zo groot als het brood. Doe de tomatenblokjes in een aparte kom, hussel met een flinke snuf zout door elkaar en laat 10 min staan. Het zout trekt vocht uit de tomaten, dus leg de tomaten in een zeef en bewaar het vocht. Dit gebruiken we la- ter voor de dressing. Snijd de rode ui door de helft en in dunne halve ringen (Als je niet van de smaak van rauwe ui houdt, dan kun je de gesneden ui ook van tevoren een tijdje in azijn leggen. Of even kort aanbakken kan natuurlijk ook). Snijd de komkommer in blokjes. Houd de gele paprika voorzichtig boven het vuur op het gasfornuis totdat het velletje zwartgeblakerd is. Haal het velletje eraf, ontdoe de paprika van de zaadjes en snijd in reepjes. (Mocht je geen gasfornuis hebben, dan kun je de paprika ook een halfuurtje in de oven leggen.) Voor de dressing: hak de knoflook fijn, snijd de ansjovis in kleine stukjes en meng dit met een flinke scheut olijfolie en het vocht van de tomaten. Breng op smaak met peper en zout. Meng eerst de natte ingrediënten met de dres- sing. Vouw dan voorzichtig de blokjes brood door de salade, zodat de dressing over het brood valt. Garneer met extra basilicum. * Het bakken van het brood is optioneel. Het brood wordt sowieso zompig van de dressing, maar als je het van plan bent meteen te eten geeft het bakken van het brood toch een extra crunch. Heerlijk! 14
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy OTI5Mzg=