CarlijnCulinair nr 1
de munt voor de vulling in dunne reepjes, leg een beetje apart voor de garnering, en snijd de rest fijn. Klop de slagroom totdat deze nog een beetje lobbig is. Voeg ver- volgens de roomkaas, rietsuiker, limoen- sap en -rasp, rum en munt toe en klop dit tot een glad mengsel. Leg de vulling weg (eventueel in een spuitzak) in de koelkast. Om het taartje af te maken, stapel je als volgt: meringue, laagje vulling, meringue, en een flinke dot vulling bovenop. Gar- neer met wat rietsuiker, de reepjes munt en eventueel nog wat limoenrasp. Hartige scones met brie, rozemarijn en cranberry-clotted cream Voor ca. 10 scones Voor de scones 225 gram bloem 2 theelepels (of 8 gram) bakpoeder 75 gram ongezouten boter 50 gram suiker 1 ei (+ 1 eidooier voor eroverheen) 150 ml slagroom 100 gram brie De losse blaadjes van ca. 5 strengen rozemarijn. Voor de cranberry-clotted cream 200 gram cranberries 1 eetlepel boter 2 eetlepels honing 500 gram clotted cream Verwarm de oven voor op 200 graden. Weeg de bloem, bakpoeder, suiker en bo- ter samen af. Meng met een keukenmachi- ne of met de hand tot een zand-structuur. Klop ondertussen met een garde de slag- room met het ei kort, zodat dit samen een geheel is. Zorg dat de brie net uit de koelkast komt, of leg deze van tevoren kort in de vriezer. Hierdoor is hij beter te snijden. Snijd de brie (zonder de korstjes) in kleine blokjes. Voeg eerst het slagroom-eimengsel toe aan de droge ingrediënten, en dan de briemet de rozemarijn. Laat een klein handje ro- zemarijn over. Kneed hier voorzichtig een geheel van, zonder de brie te veel te plet- ten. Maak van het deeg met een roller een plak op de werkbank. Steek hier dan rondjes (of vierkantjes, of hartjes, of sterretjes) uit, bestrijk met de eidooier met een beetje wa- ter. Leg de scones op een met bakpapier beklede bakplaat, strooi er wat rozemarijn en een beetje zeezout over en bak de sco- nes in 10-12 minuten af. Breng de boter en honing in een pannetje net aan de kook, voeg de cranberries toe en laat deze net zo lang karamelliseren tot deze een beetje uit elkaar beginnen te val- len. Let de cranberries afkoelen. Klop de clotted cream op tot deze tussen slagroom en boter in zit. Let op, in het begin zal de clotted cream vloeibaarder worden, maar daarna gaat het snel! Er zit een dunne lijn tussen de juiste structuur en een korrelige clotted cream, dus blijf erbij. 21 ZOETIGHEID
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy OTI5Mzg=