CarlijnCulinair nr 1

BEEMSTER KAAS Beemster kaas is echt Nederland in volle glorie. Van jong tot extra oud, deze kaas is kenmerkend zacht en smaakvol. In de fabriek van Beemsterkaas doen de medewerkers hun best om zo ambachtelijk mogelijk te werk te gaan. Dat merk je als je een bezoek brengt aan de fabriek. Het is hier namelijk mogelijk om in een klein winkeltje de kaas te kopen, waar de verkopers je maar al te graag allerlei soorten laten proeven. Goed nieuws voor iedereen die gek is op kaas en niet in de buurt woont, want Beemsterkaas is gelukkig in heel veel supermarkten door heel Nederland te koop. Toch is het wel heel bijzonder om kaas te kopen terwijl je uitzicht hebt op de Beemster weidekoeien. Echt een aanrader! Fun fact: Elke Beemster koe heeft de ruimte van een voetbalveld om te grazen, en er wordt veel stilgestaan bij de leefomstandigheden van de koeien en het effect hiervan op de melk. Ook dat heeft de Beemster goed voor elkaar. BEEMSTER KNOFLOOK Hmmm, de geur van vers geteelde knoflook. Waarschijnlijk snappen alleen diegenen die in een plattelandsdorp gewoond hebben dit, maar geloof mij, er gaat niets boven die verrukkelijke lucht die je tegemoetkomt als je rond juli door de polder rijdt. Wat de Beemster knoflook zo bijzonder maakt is de korte oogstperiode. De knoflookbol- len worden relatief jong uit de grond gehaald, wat zorgt voor een unieke, frisse smaak. Perfect voor gerechten met rauwe knoflook. Om die karak- teristieke, jonge smaak te behouden, wordt veel Beemster knoflook zo snel mogelijk verwerkt tot puree en verpakt in potjes en tubes. Heel handig voor hobbykoks en grootverbruikers. Het potje kun je in de koelkast een jaar bewaren. De puree van Beemster knoflook is in een tube verkrijgbaar in de Albert Heijn webshop (€1.99 voor 70 gram). 6

RkJQdWJsaXNoZXIy OTI5Mzg=