CarlijnCulinair nr 1
STAP 1 – Hoofdingrediënt(en) Dit is de start van je broodje. De “sterspeler”, if you will. Vaak weet je voordat je gaat lunchen al waar je zin in hebt. Je denkt: “ik heb zo’n zin in zalm” of “ik wil iets zoets”. Ook kan het zo zijn dat je nog veel van iets hebt liggen, en je hier iets mee wilt doen. Dit kunnen ook meerdere complimenterende producten zijn. Zolang de basis goed is, kan het eigenlijk niet meer mis gaan. Vlees Vis Zuivel Groenten/fruit Anders STAP 2 – Smeersels Deze stap hoeft niet voor iedereen vanzelfsprekend te zijn, maar ik ben gewoon gek op saus- jes en dressings! Daarnaast moet je ervoor waken dat je broodje droog wordt, dus vaak kan een mayonaise, boter, chutney of dressing echt iets toevoegen aan je broodje. Geen zin in te veel vet op je broodje? Een veeg magere kwark met peper en zout kan ook heerlijk zijn. Boter Mayonaise Dressing Chutney Anders STAP 3 – Extra bite Met deze stap ga je kijken naar waar je broodje nog lekkerder van wordt. Meer structuren toe- voegen aan je broodje kan het verschil maken tussen “het zoveelste broodje” en “hmm, ik zou eigenlijk een broodjeszaak moeten openen!”. Denk aan knapperige slasoorten zoals spinazie of rucola, noten en zaden, of ga zo maar door. Wees creatief! Sla Noten/zaden Groenten Anders STAP 4 – Brood Dit is het laatste (en eigenlijk wel het belangrijkste) onderdeel. Het juiste soort brood kan je broodje maken, maar zeker ook breken. Denk bijvoorbeeld aan een clubsandwich op een paar slappe boterhammen die door de mayonaise helemaal zompig worden. Geen succes! Kijk dus goed naar wat voor smaken je al hebt, en zorg dat het broodje ondersteunend is. Bij ingredienten met een sterke smaak kies je vaak een sterk soort brood, maar bij zoute en volle producten kan een licht zoet broodje zoals brioche ook heel goed passen. Licht/wit Stevig/bruin Zuurdesem Anders/glutenvrij 9
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy OTI5Mzg=